Recepty
Řecká kuchyně patří mezi nejlepší na světě. Je založena na čerstvých ingrediencích, bylinkách, zelenině, řeckém olivovém oleji a jednoduchosti pokrmů. Řekové si velmi potrpí na čerstvé ingredience a to převážně zeleninu, proto patří mezi nejzdravější kuchyně. Nejcharaktistější a nejstarší ingrediencí je olivový olej, který obsahuje snad každý pokrm. Světoznámý je sýr feta. Zcela běžná jsou samozřejmě rybí jídla a to zejména na pobřeží.
TZATZIKI
1 kg řeckého jogurtu, 1 větší salátovou okurku, 5 stroužků česneku, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku mletého bílého pepře, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce Extra panenského olivového oleje Elaian
Postup přípravy
- Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
- V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a extra panenským olivovým olejem Elaian.
- Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice.
- Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu.
- Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného.
- Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.
20 minut lehká
ŘECKÝ SALÁT
2 středně velká rajčata, 75 g salátové okurky, 40 g červené cibule, 20 g zelené papriky, 6 ks řeckých černých či zelených oliv, 100 g sýru feta (seženete v obchodech), 2 lžíce nasekané petrželky. Na zálivku si nachystejte: 100 ml extra panenského olivového oleje Elaian, 30 ml bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžičku oregana (nejlépe čerstvého).
Postup přípravy
- Nejprve si nachystejte zálivku: všechny ingredience dejte do misky a metličkou nebo vidličkou z nich vyšlehejte hladkou omáčku.
- Rajčata, papriky a okurky nakrájejte na kostičky stejně velké, jako jsou olivy, červenou papriku nakrájejte na půlkolečka.
- Vše smíchejte, naservírujte na talíř, dozdobte kousky sýru feta, olivami, petrželkou a zálivkou a můžete podávat!
- Řecký salát se hodí jako příloha k masu i jako lehká večeře.
20 minut lehká
LILEK S FETA SÝREM
1kg lilku (nakrájeného na kolečka), 300g Feta sýru, 1 cibule na tenké plátky, 1 hrnek Extra panenského olivového oleje Elaian, 3-4 rajčata (na tenké plátky), 1 hrnek rajčatového džusu/pyré, 1 lžičku cukru, 2 lžičky nasekané petrželky, Sůl, pepř..
Postup přípravy
- Dejte lilek do osolené vody na 30 minut, vyndejte a osuště.
- Lehce na pánvi osmažte na Extra panenském olivovém oleji – po osmažení vysajte z lilku přebytečný tuk ubrouskem.
- Vložte lilky do olejem vymazaného pekáče/zapékací misky, osolte a opepřete.
- Smíchejte rajčatový džus/pyré s olivovým olejem, cukrem a přelijte zeleninu.
- Dejte do trouby na 15-20 minut zapéct.
- Vyndejte, posypte nakrájenou fetou a petrželkou.
- Dejte zpět do trouby a pokračujte v zapékání (cca. dalších 15min. dokud se sýr nerozpeče).
60 minut lehká
ŘECKÁ MUSAKA
3ks velkých lilků, 1kg brambor (oloupaných a nakrájených na plátky), 1 cibule (drobně nakrájená), 1kg mletého masa, 1/2 čajového hrnku extra panenského olivového oleje Elaian, 2 střední zralá rajčata, 1 petržel (drobně nakrájená), sůl, pepř, bešamel
Postup přípravy
- Lilky zabalte do alobalu a dejte do trouby péct než změknou
- Omyté a oloupané brambory nakrájíte na plátky a lehce osmažíte
- Orestujte cibuli s mletým masem, přidáte oloupaná a rozmixovaná rajčata, petržel, sůl, pepř a celé pomalu vaříme po dobu 15 minut
- Brambory naskládáte na plech, osolíte, dáte na ně vrstvu brambor a překryjete vrstvou lilků, které jste předtím osolily.
- Poslední vrstvu je vytvoříte z bešamelu
- Musaku pečeme v troubě na 175 ˚C po dobu 30-40 minut
120 minut střední