O olivovém oleji
Elaian extra panenský olivový olej, opravdový poklad, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Vašim pokrmům dodává vyjímečnou chuť. Olivový olej je ceněn nejen kvůli svým chuťovým vlastnostem, ale především pro obsah látek, které mohou významně ovlivnit zdravotní stav. Olivový olej má široké a různorodé použití – nejznámější je ve studené kuchyni (dochucení zeleninových salátů). Mnozí lidé jsou stále přesvědčeni, že tepelná úprava oleje lisované za studena poškodí. Bod rozkladu extra panenských olivových olejů se pohybuje v rozmezí 180-210 °C, proto se nebojte jej používat i pro teplou kuchyni. Při výběru olivového oleje pozorně čtěte etikety – musí zde být výslovně uvedeno, o jaký olej se jedná.
Olivový olej se dělí podle způsobu výroby, chuti, vůně a analytických znaků na několik druhů. U nás se všeobecně používá označení olivový olej nebo panenský olivový olej pro všechny kategorie oleje. Není olej jako olej – pozorně čtěte etiketu. Používejte pouze Extra Panenský olivový olej, jen u něj máte záruku kvality.
Důležitá vlastnost olivového oleje – kyselost/acidita Tato vlastnost nemá nic společného s kyselou chutí. Označuje množství mastných kyselin. Nízká kyselost značí, že olej pochází z kvalitních plodů a byl zpracován ve vhodných podmínkách. Nejkvalitnější oleje mají kyselost do 0,8°.
Druhy olivového oleje
Extra virgin, extra panenský, je označení nejvyšší kvality olivového oleje. Často se chybně zaměňuje s panenským olivovým olejem, který vykazuje horší smyslové vlastnosti. Extra panenský olej byl získán z prvního lisování oliv za studena pouze mechanickými postupy. Tímto způsobem, který je velmi šetrný, se zachová přírodní kvalita výtažku z oliv a maximální množství antioxidantů, minerálních látek a vitamínů, které se při jiném zpracování vytrácejí. Jejich kyselost (tj. obsah volných mastných kyselin) nesmí být vyšší než 1%. Panenské oleje s vyšší kyselostí nemají ve jménu přívlastek EXTRA.
Je méně kvalitní variantou extra panenského, získává se z oliv mechanickým vytláčením a lisováním bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Obsah volných mastných kyselin se pohybuje od 1 do 2%.
Rafinovaný olivový olej – získává se lisováním při vysokých tlacích a za působení tepla, poté prochází chemickou úpravou.
Olivový olej – je směsí panenského a rafinovaného olivového oleje.
Olej z olivových výlisků, nese označení “sansa” nebo “pomace” – vyrábí se z odpadu po lisování, je to olej nejhorší kvality bez jakýchkoli živin a vitamínů. Běžně ho však najdete v supermarketech mezi ostatními olivovými oleji.
Olivový olej DOP Denominazione d´origine protetta – “chráněné značení původu” je certifikát, který se váže k místu původu a výroby olivového oleje. Extra panenské oleje nejsou všechny stejné, jejich vlastnosti, chutě i vůně se totiž liší podle jednotlivých oblastí, ze kterých pocházejí. Při výrobě se musí ve všech fázích splňovat přísné požadavky, které jsou každoročně striktně kontrolovány.
Olivový olej BIO Tyto oleje jsou vyrobeny z oliv, které splňují normy pro ekologické zemědělství, tj. hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Jedná se o velmi pokrokový způsob hospodaření, které staví na tisíciletých zkušenostech našich předků a bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti. Tak umožňuje produkovat vysoce hodnotné a kvalitní potraviny.
- šetrně lisovaný za studena
- získaný z nejlepších oliv ( druh koroneiki ), zrajících na vydatném řeckém slunci
- kyselost 0,39%
- se silnou olivovou chutí a vůní, typickou pouze pro řecké olivové oleje
- kvalitní zdroj vitamínu E a antioxidantů
Využití olivového oleje:
- ideální do salátů, marinád a studené kuchyně
- vhodný i na vaření a smažení (bod přepálení je 210 °C, např. běžný slunečnicový olej má jen 170 °C)
- skvělý i na přípravu domácích pleťových a vlasových masek, mastí apod.